Prosztata fotó

10 dolog, amit tudnod kell a prosztatáról

Szponzorált tartalom 10 dolog, amit tudnod kell a prosztatáról A prosztata nemcsak a vizeletürítés során, de a szexuális életünkben is nagyon fontos szerepet kap, ezért is lenne fontos, ha minél többet tudnánk róla. Számadatok igazolják azt is, hogy egy férfi esetében 35 százalékkal nagyobb a prosztatarák, mint egy nőnél az emlőrák kialakulásának esélye. Forrás: Prostata Prosztata fotó Foundation Az első lépés annak megértése felé, hogy a prosztata hogyan hat az egészségére az, ha tudjuk, milyen feladatokat lát prosztata fotó, és hogyan működik.

10 dolog, amit tudnod kell a prosztatáról

A prosztata Fotó: Getty Images A prosztata dülmirigy mérete körülbelül akkora, mint egy dió, súlya körülbelül gramm. A mirigy a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és körülveszi az abból kiinduló húgycsövet.

prosztata fotó

A húgycső ezen része, mivel áthalad a prosztatán, különösen érzékeny terület, a mirigy megnagyobbodása esetén ugyanis vizelési nehézséget okoz. Amennyiben a vezeték teljesen elzáródik, a húgyhólyag megfertőződhet, a fertőzés pedig átjuthat a vesére. A prosztata állományát simaizom alkotja, ebben találhatók a mirigyvégkamrák.

prosztata fotó

A prosztatát erős kötőszöveti tok veszi körül. A prosztata öt zónára osztható.

  • Prosztata Stock fotók, Prosztata Jogdíjmentes képek | Depositphotos®
  • Prosztataproblémák ellen szexeljen - Dívány
  • Prosztata hogy mi az orvos
  • A krónikus prosztatagyulladás tünetei és kezelése
  • Prosztata zsugorítás
  • Prosztata – Wikipédia
  • Szív és prosztatitis
  • A prosztatitis cisztájának kezelése

A periféria a legnagyobb szegmens, amely a prosztata mirigyeinek körülbelül 75 százalékát tartalmazza. A legtöbb prosztatarák itt, perifériás zónában fordul elő, és ez a hely, ahol a biopsziát el szokták végezni. A prosztata és az ondóhólyag működéséért a tesztoszteron hormon felelős.

A merevedési zavar 4 fő oka

A prosztata termeli és tárolja a prosztataváladékot, mely az ejakuláció során távozó ondó ötödét adja. A prosztata által termelt váladék a hímivarsejtekkel és az ondóhólyag váladékával együtt képezi az ondót.

prosztata fotó

A prosztataváladék feladata, hogy támogassa a spermiumok mozgását, és enyhén lúgos kémhatása révén mintegy biztosítsa a hímivarsejtek életképességét a savas hüvelyben.

A hímivarsejt védelmében a prosztata szűri és eltávolítja a toxinokat, ezzel pedig nemcsak a sperma minőségét javítja, de a megtermékenyítés esélyét is növeli.

Mivel a prosztataállomány simaizomból épül fel, az izmok fontos szerepet kapnak az ondó kilövellésében.

Prosztatarák

A prosztatamirigy izmait intim tornával edzeni is lehet. A mirigy felszínén található idegvégződéseket stimulálja a prosztata összehúzódása, olyannyira, hogy az hozzájárul az ejakulációt kísérő orgazmushoz.

Orgazmus során a húgycsövet elzárja a mirigy, és vizeletet nem, csak az általa megtermelt váladékot lövelli ki magából. Körülbelül 25 éves kortól a prosztata jóindulatú megnagyobbodása elkezdődik, évente 1,9 százalékkal lesz nagyobb.

prosztata fotó

Ez a magyarázat arra, hogy idősebb korban a vizeletáramlás lelassul. Ötven felett a férfiak mintegy ötven százaléknál fennáll a prosztata-megnagyobbodás, ez a szám a kor előrehaladtával egyre magasabb lesz.

prosztata fotó

Egészséges életmóddal a probléma megelőzhető. A prosztatában a pangó mirigyváladék besűrűsödhet, és úgynevezett prosztatakövek jöhetnek létre. Panaszokat nem okoznak, eltávolítani ezeket egyéb okokból indokolt prosztataműtétek során szokták.

A krónikus prosztatagyulladás tünetei és kezelése

A korai stádiumú prosztataráknak gyakran nincsenek tünetei: ezért különösen fontos, hogy 50 éves korban a férfiak rendszeres szűrővizsgálatokon vegyenek részt. Amennyiben a családban előfordult prosztatamegbetegedés, korábban prosztata fotó kell keresni egy szakembert.

prosztata fotó

Az éves szűrésnek tartalmazzon egy prosztata-specifikus antigén PSA vérvizsgálatot és egy digitális rektális vizsgálatot.

Lásd még